Biologische wijn bestelt u bij biowijn.info - De webshop voor biologische wijnen
16-09-19 SDEN 3 Vooropleiding Vinoloog start 16 september 2019
Informatie over het wijnbrevet 2019. Deze professi... Verder..
 
19-09-19 SDEN 2 Cursus Wijnoorkonde start donderdag 19 september 2019
Ooit weleens gedacht....ik zou meer over wijn will... Verder..
 
08-11-19 SDEN 1 Cursus Wijnvignet start vrijdag 8 november 2019
Iets weten over wijn? Volg de cursus Wijnvignet me... Verder..
 
14-09-19 Herfstproeverij zaterdag 14 september 2019
... Verder..
 
 

Chris Alblas

 

De activiteiten van SVBE wijnprofessionals worden georganiseerd door Chris Alblas, register vinoloog van de Wijnacademie. Hij is niet alleen inkoper voor de SVBE wijnclub en organisator van cursussen & proeverijen, maar ook wijnschrijver. Hij is als zodanig vaste medewerker van het Slijtersvakblad (rubriek Proefpunt) en is lid van de “International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers (FJEV). Vanaf medio 2005 is hij betrokken bij Wijnjournaal. Chris Alblas is lid van de redactiecommissie van de Wijnacademie en van de SDEN examencommissie niveau 1 t/m 3. Chris Alblas is opgenomen in het  SDEN Register Wijndocenten en ook aanbevolen wijndocent van de Wijnacademie.

Internationaal jurylid

Wijnproever Chris Alblas heeft in  mei 2013 van het Concours Mondial de Bruxelles in de Slowaakse hoofdstad Bratislava een gouden onderscheiding gekregen. Voor zover bekend is hij met deze gouden onderscheiding de eerste Nederlandse wijnproever die deze in de wacht heeft gesleept. Het Concours Mondial de Bruxelles, opgericht door Louis Havaux in 1994, is een prestigieus wijnconcours. Elk jaar vindt er een selectie van proevers plaats op basis van hun expertise en betrouwbaarheid als proever. Proevers die minimaal tien keer aan de selectie criteria van het Concours Mondial de Bruxelles hebben voldaan krijgen een gouden onderscheiding en van die selecte groep maakt nu ook de Nederlandse wijnproever Chris Alblas deel uit.

Chris Alblas jureert niet alleen voor het Concours Mondial de Bruxelles in Europa, maar de afgelopen jaren ook in Brazilië en Chili. Ook werd zijn expertise gevraagd in Zuid-Afrika bij de toekenning van Michelangelo Wine Awards. Ook jureerde hij in Frankrijk, Griekenland, Bulgarije, Spanje, Italië, Zwitserland en China. Sinds 2017 behoort hij ook tot de "expert jury"van Mundus Vini in Duitsland.

 

 
 
 
 
Chris Alblas geïntroniseerd in de Jurade de Saint-Emilion
Chris Alblas heeft in Saint-Emilion de onderscheiding van “Prud’homme de la Jurade” en “bourgeois de Saint-Emilion” gekregen. Het is bij uitzondering dat een buitenlandse wijnschrijver deze onderscheiding ontvangt. De intronisatie vond plaats tijdens de 60ste verjaardag van de renaissance de la Jurade de Saint-Emilion. De Jurade, die zijn oorsprong vindt in 1199, heeft veel waardering voor het werk van Chris Alblas als wijnschrijver en wijndocent, dit laatste onder andere aan de Wijnacademie. Daarnaast werd zijn expertise als internationaal jurylid geroemd en in het bijzonder zijn passie voor de wijnen uit Bordeaux. Al eerder kreeg Chris Alblas in Parijs de Prix Louis Marinier uitgereikt voor zijn artikelen over dit wereldberoemde wijngebied.

In 2006 en 2007 werkte hij voor uitgeverij Inmerc mee als wijnadviseur bij de uitgave van een serie kookboeken. De boeken zijn zowel in Nederland als Belgi ë verschenen. Eerder werkte hij onder andere samen met Harold Hamersma en het Horeca Branche Instituut.
Chris is al meer dan vijf jaar jurylid van het prestigieuze Concours Mondial de Bruxelles. In 2007 werd hij door de organisatie van het Concours onderscheiden met een zilveren pin.
In 2007 werd hij benoemd tot Chevalier van de Confrérie des Rillauds d’Anjou et des Vins de Brissac.
Jaarlijks neemt hij deel aan de jurering in Parijs van het “Talent de Bordeaux”. Afgelopen jaren was hij eveneens jurylid bij de Coupe des Grands Crus de Saint-Emilion en bij diverse activiteiten georganiseerd door The Wine & Food Association, zoals die van de Nationale Huiswijncompetitie.
Sinds 2004 is Chris als docent, met de specialisatie Elzas en Loire, verbonden aan de Wijnacademie.
In 2000 werd Chris Alblas voor zijn artikelen over Bordeaux in Parijs onderscheiden met de Prix Louis Marinier.

Informatie over het laatste nieuws in het Slijtersvakblad (SVB) vindt u op