a SVBE wijnprofessionals
 


 
 
Biologische wijn bestelt u bij biowijn.info - De webshop voor biologische wijnen
24-09-18 SDEN 3 Wijnbrevet najaar 2018
Informatie over het wijnbrevet 2018. Deze professi... Verder..
 
26-05-18 Proef de zomer zaterdag 26 mei a.s.
... Verder..
 
 

19-09-2017 - Wijnpluscursus start 19 september = volgeboekt
Voor iedereen die al enige wijnkennis heeft!

Je weet al het een en ander van wijn en je vindt het leuk om zo één keer per maand met andere wijnliefhebbers om tafel te zitten en bepaalde thema’s verder uit te diepen? Dan is deze wijnpluscursus iets voor jou! Dit cursusseizoen weer aandacht voor wijn & spijs en verder in het programma: het maken van proefnotities, Nederlandse wijnen, Castilla y Leon, Elzas Grand Cru’s en Israël.

De eerste wijn & spijs avond wordt toegelicht door Edwin Raben. De tweede is in het huiskamerrestaurant van Henriëtte Rietman (“Eten aan de Graaf) in Oosterbeek. Het thema Nederlandse wijnbouw wordt uitgediept door Mariëlla Beukers.

Cursusdata dinsdagen:

19 september

24 oktober

14 november

23 januari

20 februari

27 maart

17 april

15 mei (reserve)

19 september: proefnotities maken

Deze avond verdiepen we ons in de kunst van het schrijven van proefnotities. Dit doen we op basis van de KARAKTER methode, die Cees van Casteren lange tijd geleden heeft gemaakt. We proeven acht bekende internationale druivenrassen, zoals sauvignon blanc, riesling, cabernet sauvignon en pinot noir.

24 oktober: Israël      

Israël kent 6000 hectare wijngaarden die zijn verdeeld over vijf wijngebieden. Het tijdschrift Wine Spectator schrijft al langere tijd over de ontwikkelingen in Israël. Een nieuwe generatie probeert er het beste van te maken. Wijn maken op de grens met Palestina. Wijngaarden die nooit je eigendom worden, want de staat is eigenaar. In sommige wijngaarden is de bodem vergelijkbaar met die van Bourgogne. Internationale druivenrassen, zoals cabernet sauvignon en merlot doen het er goed. We gaan de proef op de tong nemen!

14 november: Wijn van eigen bodem

Ja, het bestaat echt, Nederlandse wijn. En ja, die kan ook erg goed zijn. Maar nee, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de Nederlandse wijnbouw. De kwaliteit van Nederlandse wijn wordt, net als overal elders, bepaald door een aantal factoren. Hoe en in welke mate, dat zullen we op deze avond ervaren. Aan de hand van acht wijnen neemt vinologe Mariëlla Beukers je mee door wijnland Nederland. We proeven wijnen van klassieke en nieuwe druivenrassen, in rood, wit en mousserend en uit verschillende provincies. Na afloop heb je een realistisch beeld van de wijnen van eigen bodem, en kun je zelf oordelen of Nederlandse wijn een toekomst heeft.

23 januari 2018:  Edwin Raben

Edwin Raben is wellicht de bekendste sommelier in Nederland. Hij is docent/examinator bij de Academie Gastronomique van Peter Klosse/De Echoput. Hij weet als geen ander uitleg te geven over wijn & spijs. Deze avond ligt de focus op zoete wijnen met uiteenlopende gerechtjes.

20 februari 2018: Castilla y Leon

Spaanse wijnen nemen wereldwijd in aandeel toe. De veranderingen in de Spaanse wijnbouw zijn indrukwekkend te noemen. Castilla y Leon is een regio waar wijnmakers hard aan de weg timmeren, zoals uit Rueda en Ribera del Duero. We zien echter ook wijnen uit Toro, Bierzo en Cigales. We proeven wit, rosé en rood uit het land van de kastelen en pelgrims die op weg zijn naar Santiago. De avond wordt afgesloten met, hoe kan het ook anders, heerlijke albondigas.

27 maart 2018: Grand Cru’s uit de Elzas

De Elzas staat niet alleen bekend om de hoog aangeschreven gastronomie, maar ook om de zeer mooie wijnen. De kwaliteit van de wijnen is onder andere te danken aan een bijzonder microklimaat. De wijnen worden, naar Duitse traditie, genoemd naar de gebruikte druivenrassen. De Elzas telt 51 Grand Cru’s. Deze avond gaan we er 8 proeven van de zogenaamde “edele” druivenrassen. Een druivenras als pinot blanc valt daarom buiten de boot. Ook de pinot noir is lange tijd buiten boord gehouden, maar daar komt verandering in.

17 april 2018: Eten aan de Graaf

Deze avond vertelt Henriëtte Rietman in haar huiskamerrestaurant over de wijn en spijs combinaties. Het verhaal wordt uiteraard geïllustreerd met diverse combinaties.

15 mei 2018: Reserve-datum!

Van deze datum wordt gebruik gemaakt als uw docent onvoorzien een avond niet aanwezig kan zijn.

Kosten & aanmelding

De kosten voor deze bijzondere cursus bedragen € 395,00 p.p. Elke avond worden de thema’s toegelicht en worden er acht wijnen geproefd. Bij twee avonden is ook het onderdeel “spijs” inbegrepen. Bij de avond met Edwin Raben zijn het kleine gerechtjes, bij “Eten aan de Graaf” is het een drie gangen menu.

 

Vanaf heden kun je je voor deze “wijnpluscursus” aanmelden. Vol = vol (maximaal 12 deelnemers). = volgeboekt

Data staan vast, maar in de thema’s is enige verschuiving nog mogelijk.

 

Zes cursusavonden starten om 20.00 uur en eindigen rond 22.30 uur. Deze worden gehouden in de cursuslocatie op het adres Beatrixstraat 44 te Arnhem.

 De cursusavond in april is bij “Eten aan de Graaf” en start 19.00 uur.

 Aanmelding: alblas@svbe.nl Is al volgeboekt

Na uw aanmelding ontvangt u een factuur. De cursus gaat door bij een minimale deelname van 10 cursisten.